Game of Thrones
”Televisionen har tagit cirka 50 år på sig att mogna till att kunna konkurrera med romanen som berättande medium.” skrev Jonas Thente i Dagens Nyheter häromåret i en text om att tv-boxen är vår tids nya roman. Vad speciellt den amerikanska tv-kanalen HBO har betytt för dagens tv-kultur kan knappast förminskas. Med serier som Oz, Sopranos och The Wire har kanalen för alltid förändrat synen på vad en tv-serie är och att den kan fungera som en mer initierad och utförligare roman – på dumburken. Det har till och med gett upphov till en universitetskurs i Sverige. Men många började nog bli skeptiska när Game of Thrones, som baserar sig på fantasy-serien med det svenska namnet Sagan om Is och Eld, började planeras förra året. Men det finns inga orcer, inga goblins. Inga självklara Legolas-hjältar.
Författaren George R R Martin beskrivs ofta som Amerikas svar på Tolkien. Men där Tolkien skrev om ett tydligt avdelat gott och ont – ett ljus och ett mörker och krig där man sällan får se och sätta sig in i civilbefolkningens situation så är Game of Thrones betydligt grövre och socialrealistisk vilket även bäddar gott för en karakteristisk HBO-produktion. Filmatiseringen av Game of Thrones kan bli en dörröppnare för fantasy generellt, då den inte riktar sig till en yngre målgrupp som mycket annan populär fantasylitteratur som blivit filmatiserad de senaste åren. Även om debatten i den per definition väldigt engagerande fantasyvärlden har gått varm på forum och sociala medier om rollbesättning och scenografi sedan dess – detta redan innan serien ens börjat spelas in.
Serien tar sin början i ett iskallt norr där ätten Stark – en av från början sju ätter i Game of Thrones-världen med långa släktträd – just ska till att gripa en desertör från The Nights Watch. Män som i helsvarta kläder ägnar sina liv åt att vakta den 200 meter höga muren av is som skyddar mot de outforskade norra delarna av riket. Man sugs lätt in i de politiska intrigerna och kampen om järntronen i den sydliga huvudstaden för riket, Kungshamn. Årstiderna i serien kan sträcka sig över en generation eller ett år. ”Vintern kommer” är ledordet för ätten Stark. ”Samtidigt ser även deras sommar ut som ett helvete”, skrev magasinet Rolling Stone nyss om serien. ”Livet suger så mycket för dessa personer så att det är så stor skillnad mellan en bra kung och en dålig kung – makt är bara ett spel.”
Den karaktär som hör till de mer intressanta är kortväxta Tyrion från ätten Lannister som – om serien ska ha någon skala av godhet och ondhet – är kanske den ätt som är mest skoningslös i sin maktfullkomlighet. I början av serien får vi se honom med ett vinkrus och fyra prostituerade. Men det är här som Game of Thrones använder sig av sin styrka: sitt moralfilosofiska djup i karaktärsbeskrivningarna. Tyrion har alltid varit en nagel i ögat på sin far på grund av sin längd och utseende – antitesen till sin bror Jamie med sitt blonda hårsvall och svärdfärdigheter. Tyrion läser böcker, är charmant och snabb på orden. Samtidigt som han är lömsk, vill egentligen bli älskad och är ofta osjälvisk i sin dubbelbottnade personlighet.
Handlingen därifrån kretsar kring incest, horhus, våldtäkter och stympningar. Mitt i ett medeltidspatriarkat med djupa klassklyftor och vederbördor för den som inte är född med rätt efternamn eller med silversked. Där kärlek inte fanns mer än i ballader om riddare och jungfrur och giftemål var politiska beslut som handlar om landområden. George R.R Martins böcker har sedan den första kom ut 1996 blivit klassiker på grund av att de använder sig av fantasieggande fantasytematik – där allt kan hända – men gör det i en realistisk värld styrd av människor där man till stor del kan känna igen sig, samtidigt som han blandar in hederskodex och komplicerade personligheter som behandlar etiska spörsmål lika bra som P1:s Filosofiska rummet.
En fantasyserie för oss som inte spelat Drakar och Demoner eller är för gamla för Harry Potter. Game of Thrones är exakt som HBO själva har beskrivit det: The Sopranos in Middle Earth. Om sommaren var dålig kan jag avslöja att Vintern kommer.