Jonas Gardell
När Uppsala gästas av Jonas Gardell på söndag är det med en avskalad och berättande föreställning om lycka. Utgångspunkten var från början ett sagoslott i Disneys film om Askungen berättar Gardell.
På söndag kommer Jonas Gardells nya föreställning Trafik plats Glädjen till Uppsalas konsert och kongresshus. Enligt honom själv är det mer stand-up än en show.
– Jag kallar den själv för föreställning. Det är mer formmässigt tillbaka till stand-up comedy. Det är ingen stor orkester eller stora åbäken på scenen, det är jag ensam på en stol som underhåller folk. Det påminner om författar-Jonas, på det sätt som jag skriver. Nu ska jag berätta en jäkla bra historia, liksom, säger Jonas Gardell.
Föreställningen tar sig ursprung i komikerns uppväxt, från när han var barn och såg en bild på Askungen och hennes slott i en Kalle Anka-tidning med rubriken The happiest place on earth. Han började längta efter askungen och hennes slott. I presentationen av hans nya föreställning – som först hade namnet Drömmen om Disneyworld – finns en historia om en trafikplats i ingenstans som heter Glädjen. Och där tar det avstamp – vad är glädje?
– Och det är den röda tråden, att få tillhöra något, att göra något. Vi drömmer om lyckan, är lyckan ett stort sagoslott eller en grön skylt i ett industri område? berättar Gardell.
Gav Sahlin en skjuts Jonas Gardell har genom hela sin karriär tagit ställning för vad han tycker är rätt. Senast i valet skrev han en artikel om Jimmy Åkessons sha-la-la-la-hejarramsor på valnatten, och om hur media motarbetade Mona Sahlin.
– Sossarna var så dåliga på att framföra vad de tycker så jag gav dem en lite skjuts, menar han. Att ta ställning exempelvis politiskt är inte jättevanligt bland stora artister. De undviker ofta frågor, i tron om att de kan tappa delar av sin beundrarskara.
– Både jag och Henrik Schyffert var stora på 90-talet. Han genom den ironiska generationen som inte skulle ta ställning, och jag genom att göra det. Nu har ju han börjat göra det, man måste nog det. Alla frågar om saker och till slut måste du formulera ett svar, och folk formulerar olika. Men jag har alltid tänkt att här ska det formuleras! Jag tror folk respekterar att du står upp för folk, säger Gardell.