Musikdokumentärer

Efter över ett år av inställda konserter blir suget efter ny musik lätt olidligt. Här är sommarens musikdokumentärer som går att streama nu – och några att hålla ögonen på.

The Sparks brothers

Premiär 18 juni i USA. Ingen information om var den visas i Sverige.
I trailern försöker musiker, skådisar och komiker förklara Sparks. Det är svårt. ”Det bästa brittiska bandet som kommer från USA” försöker en, ”Konstigt”, försöker en annan. I femtio år har bröderna Ron och Russel Mael sett på popmusik som en leksak. Trots att de var amerikaner fann de sig till rätta i ett brittiskt utsvävande och glamrockigt sjuttiotal med sina skruvade kompositioner. Om jag själv ska försöka mig på att förklara: En experimentell mix av jollrig storbandsmusik från typ 1920-talet, syntpop, svulstig glamrock och Bach, Broadway-teater med en form av post-punkig image som inspirerat alla från New Order och Björk till Def Leppard.

Regissören Edgar Wright, som tidigare gjort skruvade komedier som Hot Fuzz och Shaun of the dead, känns som rätt person att försöka fånga konstigheten som är Sparks.

Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Preimär 2 juli i USA. Antagligen sänds den på Disney+ eftersom den distribueras av Star+.

Det finns många likheter med Woodstock-festivalen och Harlem Culture festival. De genomfördes båda sommaren 1969, de drog hundratusentals besökare, de båda filmades. Men där Woodstock skrev in sig i pophistorien på en gång glömdes Harlem Culture festival bort. Nu har Questlove – som bland mycket annat är batterist i The Roots – satt ihop materialet till en dokumentär som också frågar sig hur det gick till. Tidigare osläppta konserter med Stevie Wonder, Gladys Knight & The Pips, B.B King, Mahalia Jackson, Nina Simone med flera ska bli en fröjd att se. 

1971 –  The year that music changed everything

Finns att streama på Apple+.

Marvin Gaye. Joni Mitchell. Curtis Mayfield. The Rolling Stones. Tina Turner. Sly Stone. Carole King. Bara ett par av artisterna och banden i den brittiska regissören Asif Kapadia (som tidigare släppt dokumentären Amy om Amy Winehouse) kulturantropologiska djupdykning i musikåret 1971 som släppts i åtta delar.

The Beatles: Get Back

Premiär 26 augusti. Antagligen release via Disney+.

Peter Jackson (Sagan om ringen) skildrar skapandet av The Beatles album Let it be 1970 med timmar av aldrig tidigare visat material.

Sisters with transistors – Elektromusikens kvinnliga pionjärer

Kan ses på SVT Play från den 3 september.
Konstnären och elektroniska artisten Laurie Anderson guidar oss genom en musikhistoria som inte berättats så kontextuellt och inspirerande tidigare. Den visar att det finns en frihet i elektronisk musik och knyter ihop de experimentella kvinnliga pionjärerna med senare ditos.

Biggie: I Got a story to tell

Finns att streama på Netflix.

Om man inte känner till Notorious BIG – Biggie – så värst väl vet man i alla fall att han blev skjuten i en fortfarande ouppklarad drive-by shooting 1997. I Got a story to tell försöker istället fokusera på artisten och personen Christopher Wallace – bland annat genom att visa hur hans rapstil är att likna vid en jazzkomposition.

Jazzsommar i SVT2.

It Must Schwing – The Blue Note Story 19 juni.

Count Basie — Through His Own Eyes 26 juni.

Filmen om Esbjörn Svensson 26 juni.

Jag mötte Janne Schaffer 03 juli.

SVTs Kulturstudion kör en jazzig sommar på lördagarna med filmer om Esbjörn Svensson, Count Basie och Janne Schaffer, men det är dokumentären It must Schwing – The Blue Note Story som står ut. Det legendariska skivbolaget som inte bara släppte brett säljande jazz utan började utmana gränser för vad musiken kunde vara och bli, samtidigt som skivbolaget blev en fri miljö i ett annars segregerat USA. Ses med fördel tillsammans med dokumentären Blue Note Records: Beyond the Notes (finns på Itunes) som ger en insikt i hur Blue Notes musik omtolkades av nya generationen musiker, speciellt 1990-talets hiphop.

Tina

Distribuerad via HBO men ingen information om när den blir tillgänglig på HBO Nordic.

Efter en stroke och cancer tar Tina Turner bladet från munnen. Dokumentären om en av världens största artister skildrar hennes soulperiod under sextiotalet och den stora comebacken under 1980-talet, men också den psykiska och fysiska misshandeln hon utsattes för av Ike Turner.