Musikdokumentärtips 2022

Musikdokumentärer

Gimme Danger (Ute nu, SVT)

Iggy pop, som just tilldelades Polarpriset, gräver djupt i hemstaden Detroits rockhistoria tillsammans med regissören Jim Jarmusch för att teckna historien om The Stooges – garagerockens främsta band och förgrundsgestalter för punken tio år senare. Iggy pop gör det med mer humor än någonsin.

Billie (12 juli, SVT)

Jazzsångerskan Billie Holiday hade en tragisk uppväxt – men här väljer den brittiske regissören James Erskine snarare att framställa henne som en kämpe, hur hon mot alla odds blir den kanske främsta jazzsångerskan i världen som kom att utveckla genren i grunden.

Jennifer Lopez: Halftime (Netflix, 15 juni)

För att annonsera i pausen på den amerikanska finalmatchen i fotboll, Super Bowl, måste du punga ut med motsvarande över 50 miljoner svenska kronor. De är också fullspäckade med musik – i den här dokumentären om Jennifer Lopez karriär, får vi en inblick i hennes och Shakiras framträdande under 2020 års half time show.

Jazz on a Summer’s Day (25 juni, SVT)

Newport Jazz Festival har anordnats sen 1954, i den här konsertfilmen framträder storheter som Louis Armstrong, Thelonious Monk, Dinah Washington och Mahalia Jackson från 1958 års festival.

Bee Gees – How Can You Mend a Broken Heart (2 juli, SVT)

De tre bröderna Gibbs har skapat fler pophits än vad som borde vara möjligt – Tragedy, You Should Be Dancing, Night Fever, How Deep Is Your Love, Stayin’ Alive är bara några av dem. Även om du inte tilltalas av det svulstiga discohjärtat eller smäktande balladmakeriet, är dokumentären en spännande inblick i hur musik under 1970-talet kunde låta rätt en dag, för att i nästa överskuggas av något annat.

Studio 54 (2 juli, SVT)

I bara tre år hade New York-klubben Studio 54 öppet i slutet av 1970-talet, med den tidens mest framstående kändisar på gästlistan. Men dokumentären fokuserar mindre på kändisarna och mer på den excentriska, frisinnade eran av droger och queerness, innan HIV/Aids-pandemin tog över.

Chasing Trase – saxofonisten John Coltrane (9 juli SVT)

I den här klassiskt upplagda dokumentären får vi en inblick i tillkomsten av en av jazzens största namn, som också visar hur Coltrane är en inspiration för dagens jazzmusiker – en av de intervjuade är saxofonisten Kamasi Washintgon.

Rock’n’roll presidenten – om Jimmy Carter

Rockmusik kanske inte är vad man förknippar den amerikanska presidenten Jimmy Carter med – men Carter älskade musik, och dokumentären argumenterar för att stödet från bland annat Allman Brothers resulterade i att röster från unga väljade ökade markant, och att Carter tidigt förstod musikens kraft för sina egna syften.

Tina  (27 Augusti SVT)

Efter en stroke och cancer tar Tina Turner bladet från munnen. Dokumentären om en av världens största artister skildrar hennes soulperiod under sextiotalet och den stora comebacken under 1980-talet, men också den psykiska och fysiska misshandeln hon utsattes för av Ike Turner.

Jim Morrisons sista tid i Paris (18 september, SVT)

En dokumentär som skildrar The Doors frontmans sista fyra månader innan han dör i Paris 1971, bara 27 år gammal.

Black & Blues: The Colorful Ballad of Louis Armstrong (Apple+, höst 2022)

Med fokus på Armstrong som “den första popstjärnan” och jazzens förgrundsgestalt, tillika aldrig tidigare visat material, har dokumentären länge varit en snackis i musikkretsar.

Nothing Compares

Flera streamingföretag ville ha världsrättigheterna till dokumentären om den irländska sångerskan Sinéad O’Connor, men i slutändan gick det till Showtime – som distribueras i Sverige via Com Hem.  Filmen ska fokusera på O Connors storhetstid under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal. Något som fick sitt slut under den famösa spelningen i humorprogrammet Saturday Night Live där hon rev sönder en bild på påven Johannes Paulus II – och sin fortsatta karriär.

This Much I Know to Be True

I det här intima porträttet följer vi när Nick Cave och Warren Ellis förbereder sig inför sin turné i Storbritannien 2021, hur sångerna växer fram, ackompanjerade av stråkkvartett och Marianne Faithful. Filmen distribueras via Folkets hus och parker – men i skrivande stund finns den inte att streama.